Samrådsyttrande över Översiktsplan för Nacka kommun 2050 med miljökonsekvensbeskrivning.
Boo Miljö- och Naturvänner har tillsammans med Naturskyddsföreningen i Nacka och Saltsjöbadens Naturskyddsförening lämnat synpunkter på förslag till Översiktsplan för Nacka kommun 2050 med miljökonsekvensbeskrivning.
Stärkta ambitioner för klimat och miljö bör prägla översiktsplanen
Nacka kommuns klimat- och miljöambitioner har stärkts betydligt sedan tidigare översiktsplan antogs 2012 och reviderades 2018. Att Nacka kommun stärker ambitionerna i klimat- och miljöfrågor i planeringen på olika nivåer är något föreningarna länge efterlyst och nu välkomnar. Frågan är dock om ambitionerna överensstämmer med det som skrivits in i nya förslaget till Översiktsplan 2050?
I stort sett säger förslaget till Översiktsplan 2050 att ingen ny utbyggnad föreslås utöver tidigare föreslagen utbyggnad och att utbyggnaden följer föreslagna utbyggnadsområden i gällande översiktsplan från 2018. Detta uppfattar vi, tillsammans med att flera byggprojekt i kommunen nu pausas av ekonomiska skäl, som en inbromsning i utbyggnadstakten som ger möjlighet för en omprövning av planerade projekt utifrån nya mål och prioriteringar och en långsiktigt mer hållbar planering.
I förslaget till Översiktsplan 2050 är kärnvärdena för Nackas översiktliga planering kort formulerade: ”Samtliga Nackas kommundelar ska vara klimatsmarta och robusta med motståndskraft inför framtida utmaningar. Det ska finnas utrymme för attraktiva bebyggelsemiljöer, ett dynamiskt näringsliv, sammanlänkade kommunikationer och livskraftig natur- och vattenmiljö.”
Ett stort antal kommunala underlagsdokument är under utarbetande, men är tyvärr inte tillgängliga ännu. Vi ställer oss kritiska till att dokument saknas. Det gör att vi som remissinstans inte kunnat ta del av dem och att det är oklart huruvida kunskap och slutsatser från dessa dokument har hunnit arbetas in ordentligt i översiktsplanen. Detta medför kanske att en del av de ökade ambitionerna inte präglar översiktsplanen som de borde.
Enbart två underlag rörande klimat och miljö har varit tillgängliga, nämligen Ekosystemtjänster i Nacka kommun, 20.9 2024, Ekologigruppen och Nacka Naturvårdsplan 2024, remissversion 2024-09-24. Den senare har vi föreningar, som varit delaktiga i arbetet, fått parallellt på separat remiss. Underlag som saknas och som kommer att arbetas fram är Grön- och blåstrukturprogram, Klimat- och miljöprogram, programmet Rena sjöar och kust, Parkplan samt Riktlinjer och förhållningssätt för offentlig belysning.
Beslut har också fattats i Natur- och trafiknämnden 2024-10-11 om att påbörja utredningsarbetet för ökat formellt skydd av natur i form av naturreservat, biotopskyddsområden eller genom naturvårdsavtal. I beslutet sägs ”Knappt 25% av Nackas yta är skyddad som naturreservat, vi har en ambition att öka den andelen till 30%. Det finns fortfarande stora områden, både vatten och land, som saknar formellt skydd. I ett initialt skede av arbetet med en ny grön- och blåstrukturplan och en ny översiktsplan ska vi identifiera områden som kan vara aktuella att skydda, natur som är värdefull för den biologiska mångfalden och friluftslivet. I första hand bör man pröva naturvårdsavtal med berörda fastighetsägare.”
Kommunala dokument som redan finns framtagna sedan tidigare är Skogsskötselplan, Viltvårdsplan och Friluftsplan. Den senare ska inarbetas i naturvårdsplanen och kommer att utgå. Dessutom finns skötselplaner, föreskrifter eller bevarandeplaner för Nackas alla skyddade områden, varav en del kommer att behöva uppdateras.
Sammanfattningsvis är vi positiva till det som vi uppfattar som stärkta ambitioner för klimat och miljö, men vill att dessa ambitioner tydligare ska prägla och genomsyra hela översiktsplanen.
Sammanfattande synpunkter
- Kommunens stärkta ambitioner för klimat och miljö bör tydligare prägla/framgå av översiktsplanen
- Ekologiskt särskilt känsliga områden, ESKO, måste skyddas från exploatering
- Svaga gröna samband behöver värnas och förstärkas
- ”Tillgång till naturen” kräver en djupare analys med förslag på åtgärder för bristområden
- Befolkningsprognos som underlag för utbyggnadstakt och dimensionering av anläggningar saknas. Var befinner vi oss i den planerade utbyggnaden?
- Östlig förbindelse är inte förenlig med kommunens klimat- och miljömål
- Kommunen behöver aktivt arbeta för att minska de korta bilresorna och möjliggöra en övergång till övriga trafikslag
- MKB:n ger viktiga slutsatser
- Utbyggnadsplanerna i Boo behöver omprövas