KUMMELNÄS, PORSMOSSEN – Synpunkter på Ansökan om bygglov för nybyggnad av fotbollsplan på fastigheten Kummelnäs 11:118, Rensättravägen/Kummelvägen, i Boo.

Synpunkter på Ansökan om bygglov för nybyggnad av fotbollsplan på fastigheten Kummelnäs 11:118, Rensättravägen/Kummelvägen, i Boo. Dnr B 2024-001560. 

Boo Miljö- och Naturvänner och Naturskyddsföreningen i Nacka har gemensamt lämnat synpunkter på aktuell ansökan om bygglov för nybyggnad av fotbollsplan.

 

Föreslagen markanvändning kräver ny detaljplan

Platsen för den föreslagna fotbollsplanen är området för före detta Porsmosseverket, Nackas avloppsreningsverk, med uppgift att rena avloppsvattnet från Boo, Fisksätra och Saltsjöbaden. Reningsverket, en omfattande anläggning, se bild 1 och bild 2 i yttrandet, togs i drift i början på 1970-talet och lades ner 1999. Idag är verket ombyggt till en pumpstation som pumpar över rensat avloppsvatten via två havsbottenledningar till Käppala reningsverk, Lidingö.

Den nya föreslagna användningen av marken överensstämmer inte med gällande detaljplan, varför föreningarna anser att en ny detaljplan behöver tas fram. Platsen behöver utredas och hänsyn måste tas till ett flertal omständigheter. Vid en detaljplaneläggning vore det önskvärt att övrig mark i det tidigare reningsverksområdet också tas med i planeringen för att ge platsen en helhetslösning.

 

Omgivande natur har höga värden

Föreningarna inventerade naturvärdena i omgivande natur 2016-2017 i projektet Små grönområden i Boo. Natur- och rekreationsvärden. Naturskyddsföreningen i Nacka, Boo Miljö- och Naturvänner.
Av de områden med högsta naturvärden i de inventerade områdena i Boo utgjordes tre av hällmarkstallskog varav Naturvärdesobjekt 17 vid Porsmossen, är ett. Området, en brant sluttning väster om dalsänkan, utgörs i huvudsak av tallskog men också av gran. Tallarna har hög ålder, de äldsta tallarna är uppskattningsvis uppemot 400 år.

I Porsmosseområdet förekommer även värden knutna till gamla ekar. I naturvärdesobjekt nr 16 växer ett flertal grova ekar med håligheter och mulm i annars talldominerad skog.

 

Påtaglig förändring i omgivande naturmiljö kräver ljusutredning och 12:6 samråd

Anläggandet av en fotbollsplan innebär genom ökade ljusföroreningar och buller en sådan påtaglig förändring i omgivande naturmiljö att vi anser att Nacka kommun är skyldiga att genomföra ett samråd med länsstyrelsen enligt Miljöbalken kap 12 § 6. Påverkansområdet är betydligt större än de sex skyddsvärda träd som är upptagna i situationsplanen bild 4 i yttrandet. På nybyggnadskartan är den orörda slänten med höga naturvärden, som vi beskrev ovan, benämnd ”Parkmark”, vilket visar att man i bygglovet inte tagit hänsyn till omgivande natur.
En ljusutredning bör föregå 12:6 samrådet.
Nackas kommunekologer bör vara delaktiga i planeringen.
Det är av största vikt att erfarenheter från kommunens olika fotbollsplaneprojekt tas tillvara och att samordning sker mellan kommunens olika enheter.

 

Utredning av dagvatten och skyfall samt av eventuella föroreningar i fyllnadsmassor

Platsen för den föreslagna fotbollsplanen utgör en lågpunkt i landskapet, en dalsänka omgiven av kraftiga sluttningar. Mycket vatten kommer att avrinna mot fotbollsplanen och det är nödvändigt att utreda såväl dagvatten som hur större vattenmängder vid skyfall ska tas om hand för att undvika risk för översvämning och stående vatten.
Fyllnadsmassornas kvalitet behöver också undersökas med tanke såväl på dränering som på eventuella förekomster av föroreningar.

 

Föreningarna anser att ansökan om bygglov bör föregås av en ny detaljplan med kompletterande utredningar.

  • Föreslagen användning av marken överensstämmer inte med gällande detaljplan.
  • Platsen behöver utredas och hänsyn måste tas till ett flertal omständigheter.
  • Övrig mark i det tidigare reningsverksområdet bör också tas med i planeringen för att ge platsen en helhetslösning.

 

 

Ladda ner yttrande i pdf

 

Bild. Naturvärdesobjekt 16 -21 i Porsmosseområdet i Kummelnäs. Utdrag ur Små grönområden i Boo. Natur- och rekreationsvärden. Naturskyddsföreningen i Nacka, Boo Miljö- och Naturvänner, 2016-2017. 

Mörkröd färg = Naturvärdesklass 1  högsta naturvärde

Röd färg        = Naturvärdesklass 2  högt naturvärde

Orange färg  = Naturvärdesklass 3  påtagligt naturvärde