ORMINGE – Samrådsyttrande över Detaljplan för Agaten, Orminge 37:1, 37:2 och del av 60:1, i Boo i Nacka kommun.

Boo Miljö- och Naturvänner och Naturskyddsföreningen i Nacka har yttrat sig i Samråd över Detaljplan för Agaten i Orminge.

Sätt in Detaljplan för Agaten i ett helhetsperspektiv

Detaljplanen omfattar förslag på utbyggnad av befintligt område i bostadsrättsföreningen Agaten vid Ormingeringen med sju nya byggnader. Detaljplanen för Agaten fanns inte med i start-PM för Kraftledningsstråket, 2018-03-23, utan har tillkommit senare. I start-PM för Kraftledingsstråket ingick detaljplanerna Pylonen, Volten och Amperen. Inte heller ingick planområdet Agaten i Detaljplaneprogram för Orminge centrum, antaget 2015. Planförslaget har tillkommit på begäran av bostadsrättsföreningen Agaten utanför något planprogram.

Detaljplaneprogrammet för Orminge centrum, som angav 1 100 – 1 300 bostäder, har redan överskridits med drygt 1700 lägenheter, vilket är cirka 2,5 gånger fler lägenheter än planerat, totalt är nu planerad utbyggnad uppe i cirka 2 800 lägenheter. Detaljplan för Agaten måste sättas in i ett helhetsperspektiv, som ger en överblick över markanvändning, grönstruktur, trafikfrågor, behov av skolor/förskolor och idrottsanläggningar med mera.

 

Stärk det gröna spridningssambandet genom att låta hus 6 och 7 utgå

Detaljplaneområdet ligger i ett svagt grönt samband och i ett område med behov av förstärkningsåtgärder. Av karta från Nacka kommuns Naturvårdsplan över spridningssamband, framgår tydligt att detaljplaneområdet ligger i ett av flera svaga samband, ”som är särskilt viktiga att bevara och stärka inom Nacka kommun”. I Naturvårdsplanen sägs att ”Inringade områden visar var det finns behov av att lägga särskilt fokus på förstärkningsåtgärder.”  Föreningarna anser att hus 6 och 7 längs Skarpövägen bör utgå ur Detaljplan för Agaten, för att markområdet istället ska kunna planeras som naturmark och nyplanteras med träd, buskage och ny markvegetation för att förstärka det svaga gröna sambandet.

 

Bra med klimatberäkningen men den måste inbegripa sprängning i berg

En övergripande klimatberäkning av detaljplanen har genomförts, vilket är mycket bra. Enligt klimatberäkningen är den största källan till utsläpp själva uppförandet av byggnaderna.
I klimatberäkningen sägs ”att ny bebyggelse i huvudsak planeras på redan ianspråktagna ytor minskar behovet av schaktnings- och sprängningsarbeten”, vilket skulle minska utsläppen av koldioxid jämfört med att ta naturmark i anspråk, som dels ofta innebär sprängning i berg men också att en kolsänka tas bort. Men vad gäller sprängning i berg framgår av planhandlingarna att största delen av parkeringsbehovet föreslås lösas med nya underbyggda garage. Det är oklart vilken utbredning och vilket djup garagen får, om det blir i ett eller två plan. Då berg går i dagen eller ligger strax under markytan på platsen, så måste stora volymer berg sprängas för hus med underbyggda garage med cirka 230 p-platser. Sprängningarna är förbisedda i underlaget för samrådet och måste utredas. Hur stora volymer måste sprängas, är berget sulfidhaltigt ner till aktuellt djup och hur hanteras sprängda bergmassor under byggprocessen? Hur påverkar mängden sprängt berg klimatberäkningen, vad innebär det för ambitionen med begränsad miljö- och klimatpåverkan?

 

Föreningarna avstyrker förslag till hus 6 och 7 i Detaljplan för Agaten.

 

Öppna remissvar i pdf

s om Detaljplan för Agaten på kommunens hemsida

 

 

Bild. Svaga spridningssamband i Boo. Utdrag ur karta från antagandeversion av Naturvårdsplan för Nacka kommun, 2025, sid 16.

Streckad grön linje är svagt spridningssamband. Inringat område visar var det finns behov av att lägga särskilt fokus på förstärkningsåtgärder. Röda siffror har vi lagt in för att visa var exploatering sker som försvagar de gröna spridningssambanden: 1 dp Agaten, 2 dp Volten, 3 dp Kummelbergets utvidgning, 4 dp Amperen, 5 dp Orminge trafikplats/ Fågelstigen, 6 dp Myrsjö sportcentrum, 7 dp Ormingehus.