Här hittar du vårt senaste program, dels längre ned på denna sida där vi publicerar aktuella aktiviteter, men du kan också hämta hela det aktuella programmet som pdf.
Aktuellt och tidigare program i kronologisk ordning:
Lördag 12 oktober 2024 kl 13.00 – 17.00.
VI ÄR EN DEL AV NATUREN – vandring i Skarpnäs naturreservat
En av nycklarna till att skapa det hållbara samhälle vi behöver, för oss själva och för resten av planeten, är att vi återskapar vår djupa kontakt med naturen. Denna guidning i Skarpnäs naturreservat handlar om hur vi konkret och fysiskt är en del av naturen. Deltagarna får också möjligheten att känna efter lite extra hur det är att vara i naturen i lugn och ro. Det blir en blandning av miniföreläsningar för hjärnan och övningar i närvaro för alla sinnen.
Ulla Brunö, Boo Miljö- och Naturvänner, guidar.
Vi kommer gå cirka 5 km i lite ojämn och kuperad terräng på leder, små stigar och i obanad terräng, under övningarna står eller sitter vi still 10-15 min. Ta på bra skor och kläder efter väder. Ta med sittunderlag och fika.
Samling och avslut vid busshållplats Husaröstigen, Nacka. Buss 471 och 444 från Orminge Centrum
Upplysningar: Ulla Brunö 070-546 66 72.
Foto Ulla Brunö.
Lördag 19 oktober 2024 kl 10.00 – 14.00.
SVAMPUTFLYKT – OBS! NYTT DATUM!! Tidigare annonserat datum framflyttat till 19.10 på grund av torka och brist på svamp.
Vi hoppas på svamp i oktober!
Tillsammans med Bibbi Wallqvist, svampkonsulent, beger vi oss ut i svampskogarna på Värmdö, där vi får lära oss skilja ut de ätbara svamparterna från andra mindre lämpliga eller giftiga arter, liksom hur vi bäst tillagar de goda matsvamparna. Ta med svampkorg, kniv och matsäck. Stövlar eller kängor.
Samling på parkeringen vid Coop Extra i Orminge Centrum kl 10.00 för samåkning med bil ut till Värmdö. Ta med bil ni som har. Buss 471 från Slussen till Orminge Centrum, buss 422 från Gustavsbergs Centrum till Orminge Centrum.
Upplysningar och föranmälan senast torsdag 17/10 till Maria Sandow via mejl till mariasandow@icloud.com eller sms till 070-79 48 718.
Begränsat antal deltagare. Medlemskap 2024 i föreningen krävs.
Läs och ladda ner hela höstprogrammet
Trattkantareller och kantareller. Foto Lena Egerström.
Lördag 14 september 2024 kl 10.00 – 14.00.
VEM VILL BO I EN RUTTEN TALL? KLÄCKHÅL OCH GNAGSPÅR – VEDINSEKTER I MENSÄTTRA – BACKEBÖL
Vandring genom skyddsvärd natur. Vi vill uppmärksamma det rikt varierade naturområdet mellan Mensättra våtmark och brandfältet i Backeböl, ett område i ett svagt grönt samband i nordsydlig riktning, som vi anser bör få skydd som naturreservat. Föreningarna har tidigare inventerat området och funnit att hela området har höga naturvärden.
Skogen är full av spår efter insekter i trädens bark och ved. Vi anar ett spännande och artrikt liv fast vi sällan får se de fullbildade insekterna. För tjugofem år sedan skrev Bengt Ehnström, entomolog och en av våra främsta kännare av vedlevande insekter, boken ”I roten på en gammal stubbe”. Vi tar med oss den och hans senaste bok, ”Insektsgnag i bark och ved” och går på spaning efter insektsgnag.
Ronny Fors, Naturskyddsföreningen i Nacka, guidar.
Medtag matsäck, stövlar eller kängor. Ta med kikare och gärna lupp, om ni har.
Samling i korsningen Boovägen/ Tunvägen. Buss 414 och 442 från Slussen/ Orminge Centrum till busshållplats Tunvägen.
Avslut vid busshållplats Boovägen / Boo backe.
Upplysningar: Ronny Fors 073-802 45 43, Kerstin Lundén 070-47 00 160.
Samarr. med Naturskyddsföreningen i Nacka.
Kläckhål och gnagspår. Foto Ronny Fors.
Söndag 8 september kl 10.00-13.00
ENFALD ELLER MÅNGFALD – OM INVASIVA VÄXTARTER
– att känna igen och hantera invasiva växter
Invasiva arter konkurrerar ut andra arter och motverkar därigenom den biologiska mångfalden.
Många växtarter förökar sig kraftigt och täcker snabbt stora ytor, om de får utvecklas fritt. Men vilka arter definieras/ klassas som invasiva, vilka är främmande och vilka betraktas som inhemska? Vem har ansvar för bekämpning och utrotning, vilka lagar gäller? Vad kan vi göra som privatpersoner? Vilka arter står på EU:s lista över landväxande invasiva främmande växter och vilka växter kan förväntas stå på den uppdaterade svenska förteckningen?
Vi ser vilka invasiva arter som etablerat sig på Bootippen och diskuterar olika metoder för att förebygga spridning samt för att bekämpa redan etablerade bestånd.
Ronny Fors, Naturskyddsföreningen i Nacka och Kerstin Lundén, Boo Miljö- och Naturvänner guidar. Stövlar eller kängor. Ta med matsäck, kikare och gärna lupp, om ni har.
Samling och avslut i korsningen Boovägen/ Dalkarlsvägen. Buss 414 och 442 från Slussen/ Orminge Centrum till busshållplats Dalkarlsvägen.
Upplysningar: Ronny Fors 073-802 45 43, Kerstin Lundén 070-47 00 160.
Samarr. med Naturskyddsföreningen i Nacka.
Vresros, foto Kerstin Lundén.